fbpx

Ken je ze; kinderen die onzeker zijn of angstig?

Kinderen tussen de 5 en 12 jaar die bang zijn om fouten te maken, situaties mijden of negatief denken?
Die piekeren of
 die moeite hebben om hun emoties te reguleren?
Kinderen die moeite hebben met zelfwaardering en zelfvertrouwen of die een fixed mindset hebben?

En wil je daar iets aan doen?
In je praktijk, binnen je organisatie (zoals een wijkteam, CJG, schoolmaatschappelijk werk) of op school.

Volg dan de training voor trainers: Vriendenprogramma! Dan leer je een pasklare methode om kinderen echt verder te helpen. Met misschien wel het belangrijkste in hun leven: vrienden zijn met jezelf! In een halve dag weet jij voortaan wat te doen. En maak je écht het verschil voor ze!

 

Kinderen die last hebben van angsten, piekeren, neerslachtigheid of een fixed mindset, kun je eenvoudig helpen. Jij zorgt ervoor dat ze weer:

 • weerbaar worden
 • emotioneel veerkrachtig zijn
 • hun angsten de baas zijn
 • zelfvertrouwen opbouwen
 • emoties kunnen reguleren

… met het vriendenprogramma!

Voordelen vriendenprogramma voor kinderen

Het vriendenprogramma is een programma cq training voor (gevoelige) kinderen tussen de 5 en 12 jaar. Kinderen die verlegen of onzeker zijn, bang zijn om dingen fout te doen, angstig zijn of situaties vermijden. Kinderen die moeite hebben om met hun gevoelens om te gaan of die negatief over zichzelf denken en piekeren. Maar ook voor kinderen die gepest worden en niet zo weerbaar zijn.

Het leert kinderen over gevoelens, lichaamsseintjes, ontspannen, helpende gedachtes, support teams en jezelf belonen. Een fantastisch programma dat aan de slag gaat met zowel het lichaam als met gedachtes en gedrag.

Het vriendenprogramma voor kinderen zelf bestaat uit drie afzonderlijke doelgroepen:

 1. FIJN: vrienden – voor jonge kinderen van 5 t/m 7 jaar
 2. Vrienden voor het leven – voor kinderen van 8 t/m 12 jaar
 3. Vrienden voor jongeren – voor kinderen van 13 t/m 17 jaar

In de links hierboven, lees je meer over de stappen en opbouw van het
programma. Want elke letter van VRIEND-EN staat namelijk ergens voor:

Het vriendenprogramma neemt de kinderen aan de hand van de letters VRIENDEN mee op reis om te leren hun gedrag, gedachten en lichamelijke reacties beter te leren kennen en aan te pakken.

Ze leren tevens om vrienden te zijn met  zichzelf.

De letters staan voor het volgende:
Voel je gevoelens: Leren (her)kennen van gevoelens bij zichzelf en bij anderen. Woorden leren geven aan wat ze voelen en hun lichaamsseintje te leren herkennen bij gevoelens van angst, spanning, stress, boosheid, verdriet, blij zijn.

Rust en ontspan: Leren hoe ze diverse methodes in kunnen zetten om zichzelf weer tot rust te krijgen als gevoelens de overhand nemen. Kinderen leren hierbij ook te onderzoeken wat voor hen goed werkt om te ontspannen en stress/spanningen zo rustiger te maken.

Ik kan het, ik kan het zo goed mogelijk proberen: Het verschil leren tussen gedachten en gevoelens en hoe gedachten invloed hebben op deze gevoelens. De kinderen leren om de niet-helpende gedachten om te zetten in helpende gedachten waardoor ze zich beter gaan voelen. Tevens leren ze dat ze zelf kunnen kiezen waar ze de aandacht op vestigen: “wat aandacht krijgt groeit”.

Een stappenplan: Je hoeft iets dat je lastig of spannend vindt niet in 1 keer te doen. Juist door het op te delen in kleinere stappen, hierbij de ontspanningsoefeningen te gebruiken en de helpende gedachten in te zetten kan je leren om het rustig en in kleine stapjes aan te gaan. Tevens leren de kinderen dat er verschillende oplossingen kunnen zijn voor een probleem: oplossingsgericht denken.

Naasten: Wie staat er om jou heen als steunteam? Kinderen leren na te denken over wie hun steunfiguren (kunnen) zijn, wat ze belangrijk vinden in vriendschappen, hoe ze zelf een goede vriend kunnen zijn en ze leren nadenken over wie hun rolmodel is van wie ze kunnen leren.

Doe je oefeningen: Het leren toepassen van het geleerde in diverse situaties.

EN ontspan: herhaling en een positieve afsluiting.

Het programma komt samen met werkboeken, waar de kinderen zelf oefeningen in kunnen maken.

 

Erkend, wetenschappelijk bewezen en compleet


Het vriendenprogramma is erkend door het Nederlands Jeugd Instituut en The World Health Organisation. Het is oorspronkelijk in Australië ontwikkeld onder de naam: Friends Resilicience programme. Dit was in nauwe samenwerking met wetenschapper en onderzoeker kinderpsychologie: Dr. Paula Barrett.

Bekijk hier de video van Dr. Paula Barrett over de waarde van het vriendenprogramma (Engels)]

Het vriendenprogramma is evidence based. Dat wil zeggen dat het wetenschappelijk bewezen is dat het programma:

 • depressie bij basisschoolkinderen helpt verminderen.
 • zelfregulatie van emoties verbeterd.
 • positief denken versterkt.
 • angsten de baas helpt worden.
 • Spanning en stress reduceert.

Verder is het zeer compleet, omdat het voor een heel scala aan problematieken werkt!

Vriendenprogramma tijdens COV-19

Juist in deze tijd lopen kinderen steeds meer aan tijdens neerslachtigheid, piekeren, angsten, onzekerheid etc. Dus juist nu is het inzetten van het vriendenprogramma van wezenlijk belang.

Alleen….hoe doe je dat als er geen groepstrainingen gegeven kunnen worden of als je kinderen niet face to face kan zien? Dan ga je online!

Het vriendenprogramma kan ook heel goed online gegeven worden. Zowel aan een groepjes kinderen ,als 1 op 1. Tijdens de train de trainer zal er hier ook aandacht aan besteed worden. Met andere woorden: hoe kan je het programma zo geven dat het online ook effectief zal zijn.

Dit is alleen het geval voor de groep van 8-12 jaar overigens. De leeftijd van 5-7 jaar heeft echt face to face begeleiding nodig.

Voordelen vriendenprogramma voor professionals

 

In Train de trainer Vriendenprogramma krijg je alle handvatten om zelf aan de slag te gaan met het vriendenprogramma binnen jouw praktijk, school of organisatie.

Na de training mag je het vriendenprogramma zelf geven, zowel in groepssetting en in de klas als tijdens 1-op-1-gesprekken. 

https://lynos.nl/wat-is-mindfullness/mindfullness/

Inhoud van Train de trainer Vrienden


De training voor trainers Vriendenprogramma is stapsgewijs opgebouwd rond een theoretisch model. Dr. Paula Barrett heeft daar uitgebreid onderzoek naar gedaan. Dit model richt zich op drie processen bij angst: lichamelijke reacties, denkprocessen en gedragingen. Deze drie processen komen in het programma stapsgewijs aan bod.

We werken met:

 
 • cognitieve gedragstherapie
 • lichaamsgericht werk
 • positieve psychologie
 • het ontwikkelen van een growth mindset
 • systemisch werken

Je krijgt:

 • Theorie en achtergrond over het vriendenprogramma.
 • Een heldere kennismaking met de training, zoals die aan de kinderen gegeven wordt
 • Veel ruimte voor interactie in de training, om knelpunten te delen.
 • Praktische oefeningen om aan de slag te gaan met de trainingen en enorm veel speelse en nuttige tips voor het werken hiermee met kinderen.
 • Handvatten hoe je de training straks zelf in groepen geeft. En hoe je het kunt toepassen in de klas of in een 1-op-1 setting.
 • Bij de start van de training krijg je alle werkboeken en handleidingen compleet via WE-transfer in PDF aangeleverd.dleiding met allemaal interactieve oefeningen die je ook op andere momenten in kan zetten met kinderen
 • Handreiking met tips hoe je het programma online in kan gaan zet
 • Na deelname ontvang je een (digitaal en printbaar) certificaat als bewijs dat je het vriendenprogramma hebt doorlopen en mag uitdragen

Wat zeggen anderen


Kinderpraktijk Mimosa werkt met klantenvertellen. Klik op het logo hiernaast om alle reviews te lezen.

Voor wie

De training is bedoeld voor iedereen die met kinderen werkt, voor mensen die een eigen praktijk hebben, zoals orthopedagogen, kindercoaches, (school)maatschappelijk werkers, jeugdhulpverleners en kinderpsychologen. Maar zeker niet alleen voor hen.

Het is ook zeer geschikt voor leerkrachten. Bijvoorbeeld om in het reguliere lesprogramma of tijdens de begeleidingsuren aan te bieden. Dan ondersteun je kinderen bij het ontwikkelen van een growth mindset en versterk je de emotieregulatie. Dit kan meer rust in de klas geven en bij specifiek de ‘stille’ kinderen meer groei en ontwikkeling.

Daarnaast is het voor anderen die met kinderen werken, zoals gezinscoaches en kinderyoga-instructeurs.

Doelgroepen

Het programma bestaat uit 3 doelgroepen. Het FIJN! Vriendenprogramma is voor 5-7 jaar, het Vrienden voor het leven voor 8-12 jaar en de Vrienden voor jongeren voor 13-17 jaar.

De training voor de 5-7 en 8-12 doelgroep is samengevoegd, maar de training voor de 13-17 doelgroep is een aparte training. LEES MEER HIEROVER…..

Praktische zaken

 • De training wordt vanaf mei 2020 alleen nog online gegeven
 • De training duurt 6 uur, wat verdeeld is in het bekijken van een vooraf verstuurde video, doornemen materialen, voorbereiden van oefeningen en daarna 3 1/2 uur live online. 
 • Er is plaats voor 10 deelnemers (wees er snel bij, de trainingen zitten altijd snel vol. Vol is ook echt vol helaas)
 • Een training gaat door bij minimaal 2 aanmeldingen.
 • De training wordt gegeven op hbo-niveau.
 • Na deelname ontvang je een (digitaal) bewijs van deelname en mag je het programma zelf geven in groepen, 1 op 1 en in de klas.

 

Hoe werkt het?

 
Je meld je aan voor de training die je wilt volgen. Direct ontvang je de inloggegevens voor het portaal. In het portaal krijg je een video te zien van de achtergrond en de theorie van het vriendenprogramma.
Je kan hier de materialen downloaden en je krijgt alle informatie ter voorbereiding op de online live training via Zoom.
Tijdens deze live training gaan we in een groep van max 8 deelnemers praktisch en interactief aan de slag met het programma.
Na deelname ontvang je je certificaat via de mail en mag je het programma zowel in groepsverband, 1 op 1 als in de klas gaan toepassen.

 

Investering train de trainer Nederland en België:

 • Fijn vrienden en vrienden voor het leven (beide doelgroepen in 1 training): € 285 incl btw en materialen in PDF formaat.

 

Uniek in Nederland en België,

In Nederland en België ben ik , Lenneke van der Aart, momenteel de enige trainer die professionals mag opleiden om deze trainingen te geven. Hierdoor zitten de trainingen snel vol!

De train de trainer vriendenprogramma is SKJ geaccrediteerd en levert je 5 registerpunten op voor informeel leren.

Trainingsdate eerste helft 2021 Nederland en België

 • Zaterdag 23 januari  9:30-13:00 uur (VOL)
 • Zondag 31 januari (VOL)
 • Zondag 7 februari 9:30-13:00 uur (VOL)
 • Woensdag 10 februari (VOL)
 • Zaterdag 13 februari (VOL)
 • Zaterdag 6 maart 9:30 – 13:00 uur (VOL)
 • Woensdag 10 maart 13:00-15:30 uur (VOL)
 • Zaterdag 27 maart 9:30-13:00 uur (VOL)
 • Zondag 11 april 9:30-13:00 uur (VOL)
 • Woensdag 21 april 13:15-16:45uur (Nog 3 beschikbaar)
 • Zaterdag 15 mei 9:30-13:00 (VOL)
 • Zondag 16 mei 9:30-13:00 uur (Nog 3 beschikbaar)
 • Zaterdag 5 juni 9:30-13:00 uur (Nog 4 beschikbaar)
 • Woensdag 23  juni 14:00-17:30 (Nog 8 beschikbaar)
 • Zaterdag 10 juli 9:30-13:00 (Nog 7 beschikbaar)

Aanmelden:

Hieronder kies je de training waar je aan deel wilt nemen. Klik op “in winkelmand” en maak je betaling in orde.

Bij “extra informatie” geef je de datum op waarop je de training wilt volgen.

Hierna krijg je direct inlog gegevens binnen in je email voor het portaal. In het portaal kan je de materialen vinden, uitleg theorie en achtergrond van het vriendenprogramma en de informatie om je voor te bereiden op de online live training.

Je deelname is direct bevestigd na betaling en je ontvangt de betaalde factuur in je email.

Door je aan te melden ga je akkoord met de algemene voorwaarden die van toepassing zijn  op trainingen bij Kinderpraktijk Mimosa.

* Betaalt je werkgever, of wil je de training in-company? Neem dan even contact op: info@kinderpraktijkmimosa.nl 

TdT Vriendenprogramma 5-12 jaar

285,00 incl. btw

!! LET OP !! Geef bij het vak “extra informatie” aan op welke datum je de training wilt volgen.

Na aanschaf van de training, ontvang je via de email je inlogcode voor het portaal.
In het portaal vind je alle materialen, inzicht in de theorie en de achtergrond van het vriendenprogramma alsmede de informatie ter voorbereiding voor de live training die via Zoom plaats zal vinden.