fbpx

 

Ken je ze; kinderen/jongeren die onzeker zijn of angstig?

Kinderen/jongeren tussen de 5 en 17 jaar die bang zijn om fouten te maken, situaties mijden of negatief denken?
Die piekeren of
 die moeite hebben om hun emoties te reguleren?
Kinderen/jongeren die moeite hebben met zelfwaardering en zelfvertrouwen of die een fixed mindset hebben?

En wil je daar iets aan doen?
In je praktijk, binnen je organisatie, in de klas of op school.

Volg dan de training voor trainers: Vriendenprogramma! Dan leer je een pasklare methode om kinderen/jongeren echt verder te helpen. Met misschien wel het belangrijkste in hun leven: vrienden zijn met jezelf! In een halve dag weet jij voortaan wat te doen. En maak je écht het verschil voor ze!

 

Kinderen/jongeren die last hebben van angsten, piekeren of een fixed mindset, kun je eenvoudig helpen. Jij zorgt ervoor dat ze weer:

 • weerbaar worden
 • emotioneel veerkrachtig zijn
 • hun angsten de baas zijn
 • zelfvertrouwen opbouwen

… met het vriendenprogramma!

Voordelen vriendenprogramma voor kinderen

Het vriendenprogramma is een programma cq training voor (gevoelige) kinderen tussen de 5 en 17 jaar. Kinderen die verlegen of onzeker zijn, bang zijn om dingen fout te doen, angstig zijn of situaties vermijden. Kinderen die moeite hebben om met hun gevoelens om te gaan of die negatief over zichzelf denken en piekeren. Maar ook voor kinderen die gepest worden en niet zo weerbaar zijn.

Het leert kinderen over gevoelens, lichaamsseintjes, ontspannen, helpende gedachtes, support teams en jezelf belonen. Een fantastisch programma dat aan de slag gaat met zowel het lichaam als met gedachtes en gedrag.

Het vriendenprogramma voor kinderen zelf bestaat uit drie afzonderlijke doelgroepen:

 1. FIJN: vrienden – voor jonge kinderen van 5 t/m 7 jaar
 2. Vrienden voor het leven – voor kinderen van 8 t/m 12 jaar
 3. Vrienden voor jongeren – voor kinderen van 13 t/m 17 jaar

In de links hierboven, lees je meer over de stappen en opbouw van het
programma. Want elke letter van VRIEND-EN staat namelijk ergens voor:

Het vriendenprogramma neemt de kinderen aan de hand van de letters VRIENDEN mee op reis om te leren hun gedrag, gedachten en lichamelijke reacties beter te leren kennen en aan te pakken.

Ze leren tevens om vrienden te zijn met  zichzelf.

De letters staan voor het volgende:
Voel je gevoelens: Leren (her)kennen van gevoelens bij zichzelf en bij anderen. Woorden leren geven aan wat ze voelen en hun lichaamsseintje te leren herkennen bij gevoelens van angst, spanning, stress, boosheid, verdriet, blij zijn.

Rust en ontspan: Leren hoe ze diverse methodes in kunnen zetten om zichzelf weer tot rust te krijgen als gevoelens de overhand nemen. Kinderen leren hierbij ook te onderzoeken wat voor hen goed werkt. Ademhaling speelt hier ook een belangrijke rol in.

Ik kan het, ik kan het zo goed mogelijk proberen: Het verschil leren tussen gedachten en gevoelens en hoe gedachten invloed hebben op deze gevoelens. De kinderen leren om de niet-helpende gedachten om te zetten in helpende gedachten waardoor ze zich beter gaan voelen. Tevens leren ze dat ze zelf kunnen kiezen waar ze de aandacht op vestigen: “wat aandacht krijgt groeit”.

Een stappenplan: Je hoeft iets dat  je lastig vindt op spannend vindt niet in 1 keer te doen. Juist door het op te delen in kleinere stappen, hierbij de ontspanningsoefeningen te gebruiken en de helpende gedachten in te zetten kan je leren om het rustig en in kleine stapjes aan te gaan. Tevens leren de kinderen dat er verschillende oplossingen kunnen zijn voor een probleem: oplossingsgericht denken.

Naasten: Wie staat er om jou heen als steunteam? Kinderen leren na te denken over wie hun steunfiguren (kunnen) zijn, wat ze belangrijk vinden in vriendschappen, hoe ze zelf een goede vriend kunnen zijn en ze leren nadenken over wie hun rolmodel is van wie ze kunnen leren.

Doe je oefeningen: Het leren toepassen van het geleerde in diverse situaties.

EN ontspan: herhaling en een positieve afsluiting.

 

In het programma voor jongeren wordt er extra aandacht besteed aan zelfbeeld en zelfwaardering, je rol in de groep, oplossen van conflicten en de gesprekken die je hebt met jezelf waardoor je op een bepaalde manier reageert (of niet reageert).

Het programma komt samen met werkboeken, waar de kinderen en jongeren zelf oefeningen in kunnen maken.

Erkend, wetenschappelijk bewezen en compleet


Het vriendenprogramma is erkend door het Nederlands Jeugd Instituut en The World Health Organisation. Het is oorspronkelijk in Australië ontwikkeld onder de naam: Friends Resilicience programme. Dit was in nauwe samenwerking met wetenschapper en onderzoeker kinderpsychologie: Dr. Paula Barrett.

Bekijk hier de video van Dr. Paula Barrett over de waarde van het vriendenprogramma (Engels)]

Het vriendenprogramma is evidence based. Dat wil zeggen dat het wetenschappelijk bewezen is dat het programma:

 • depressie bij basisschoolkinderen helpt verminderen.
 • zelfregulatie van emoties verbeterd.
 • positief denken versterkt.
 • angsten de baas helpt worden.
 • Jongeren meer zelfvertrouwen geeft in hun rol binnen de peer group.

Verder is het zeer compleet, omdat het voor een heel scala aan problematieken werkt!

Voordelen vriendenprogramma voor professionals

In Train de trainer Vriendenprogramma krijg je alle handvatten om zelf aan de slag te gaan met het vriendenprogramma binnen jouw praktijk, school of organisatie.

Na de training mag je het vriendenprogramma zelf geven, zowel in groepssetting en in de klas als tijdens 1-op-1-gesprekken. 

https://lynos.nl/wat-is-mindfullness/mindfullness/

Inhoud van Train de trainer Vrienden


De training voor trainers Vriendenprogramma is stapsgewijs opgebouwd rond een theoretisch model. Dr. Paula Barrett heeft daar uitgebreid onderzoek naar gedaan. Dit model richt zich op drie processen bij angst: lichamelijke reacties, denkprocessen en gedragingen. Deze drie processen komen in het programma stapsgewijs aan bod.

We werken met:

 • cognitieve gedragstherapie
 • lichaamsgericht werk
 • positieve psychologie
 • het ontwikkelen van een growth mindset
 • systemisch werken

Je krijgt:

 • Theorie en achtergrond over het vriendenprogramma.
 • Een heldere kennismaking met de training, zoals die aan de kinderen/jongeren gegeven wordt
 • Veel ruimte voor interactie in de training, om knelpunten te delen.
 • Praktische oefeningen om aan de slag te gaan met de trainingen en enorm veel speelse en nuttige tips voor het werken hiermee met kinderen/jongeren.
 • Indien gewenst toegang tot het  portaal van Friends Resilience waar je online handleidingen en werkboek kan aanschaffen voor digitaal gebruik (hier zitten kosten aan verbonden).
 • Handvatten hoe je de training straks zelf in groepen geeft. En hoe je het kunt toepassen in de klas of in een 1-op-1 setting.
 • Bij de start van de training krijg je alle werkboeken en handleidingen compleet via WE-transfer in PDF aangeleverd.
 • Voor leerkrachten: een duidelijk overzicht hoe je het programma in de klas kan inzetten.
 • Na deelname: ontvang je een (digitaal en printbaar) certificaat als bewijs dat je het vriendenprogramma hebt doorlopen en mag uitdragen

Wat zeggen anderen


Kinderpraktijk Mimosa werkt met klantenvertellen. Klik op het logo hiernaast om alle reviews te lezen.

Voor wie

De training is bedoeld voor iedereen die met kinderen/jongeren werkt, voor mensen die een eigen praktijk hebben, zoals orthopedagogen, kindercoaches, (school)maatschappelijk werkers en kinderpsychologen. Maar zeker niet alleen voor hen.

Het is ook zeer geschikt voor leerkrachten. Bijvoorbeeld om in het reguliere lesprogramma of tijdens de begeleidingsuren aan te bieden. Dan ondersteun je kinderen bij het ontwikkelen van een growth mindset en versterk je de emotieregulatie. Dit kan meer rust in de klas geven en bij specifiek de ‘stille’ kinderen meer groei en ontwikkeling.

Daarnaast is het voor anderen die met kinderen werken, zoals gezinscoaches en kinderyoga-instructeurs.

Doelgroepen

Het programma bestaat uit 3 doelgroepen. Het FIJN! Vriendenprogramma is voor 5-7 jaar, het Vrienden voor het leven voor 8-12 jaar en de Vrienden voor jongeren voor 13-17 jaar.

De training voor de 5-7 en 8-12 doelgroep is samengevoegd, maar de training voor de 13-17 doelgroep is een aparte training.

Praktische zaken

 • De training wordt vanaf mei 2020 alleen nog online gegeven
 • De training duurt 6 uur, wat verdeeld is in het bekijken van een vooraf verstuurde video, doornemen materialen, voorbereiden van oefeningen en daarna 3 1/2 uur live online. 
 • Er is plaats voor 8 deelnemers (wees er snel bij, de trainingen zitten altijd snel vol. Vol is ook echt vol helaas)
 • Een training gaat door bij minimaal 2 aanmeldingen.
 • De training wordt gegeven op hbo-niveau.
 • Na deelname ontvang je een (digitaal) bewijs van deelname.

 

Investering train de trainer Nederland en België:

 • Fijn vrienden en vrienden voor het leven: € 285 incl btw en materialen in PDF formaat.

LET OP! Vanwege de pittige tijd voor iedereen en vooral de kinderen, is er een extra datum toegevoegd in december. Hoe meer trainers, hoe meer kinderen er geholpen kunnen worden. Om deze reden zal de training van 13 december dan ook met KORTING aangebonden worden. Wees er snel bij, er zijn slechts 8 plekken beschikbaar.

 

 • Vrienden voor jongeren: € 355 incl btw, materialen in PDF en toegang tot het portaal.

 

Investering train de trainer in Curaçao en Aruba:

 • Fijn vrienden en vrienden voor het leven: AWG 475,- TIJDELIJK voor AWG 375,- incl btw en materialen in PDF formaat.
 • Vrienden voor jongeren: AWG 625,-  TIJDELIJK voor AWG 525,- incl btw, materialen in PDF en toegang tot het portaal.

 

Uniek in Nederland, België, Curaçao en Aruba.

In Nederland, België, Curaçao en Aruba ben ik , Lenneke van der Aart, momenteel de enige trainer die professionals mag opleiden om deze trainingen te geven. Hierdoor zitten de trainingen snel vol!

Heb je vragen? Neem dan contact op met Lenneke op 06-11143590 of info@kinderpraktijkmimosa.nl