fbpx

Als ouder heb je vanaf dag 1 de grote taak gekregen om een gelukkig mens groot te brengen. Iemand die zelfvertrouwen heeft, vrienden kan maken, lief kan hebben en met tegenslagen om kan gaan.
Hierbij 5 tips die je kunnen helpen bij deze uitdagende maar ook zo bijzondere taak, opgesteld door hoogleraren van Harvard.

1. Wees een sterk rolmodel
Je kinderen zullen meer respect voor je hebben als je dat ook voor hen hebt. Geef daarom toe aan je eigen fouten (waar zij bij zijn) en laat zien dat ook jij niet perfect bent. Laat ze zien dat het belangrijk is om er voor andere mensen te zijn als ze fouten maken, en leer ze die ook vergeven.

2. Laat ze kind zijn
Fijn, al die strikte regels, maar kinderen moeten ook vooral kind kunnen zijn, volgens de onderzoekers. Klinkt logisch, toch? Laat je kinderen weten dat je verwachtingen van ze hebt, maar laat die vooral niet te hoog zijn. Dat kan namelijk averechts werken en hen tegen gaan staan.

3. Besteed tijd aan goede gesprekken met je kind
Als je regelmatig de tijd neemt om met je kinderen te praten over verschillende onderwerpen, zoals waar ze blij van worden of hoe hun dag op school was, leren ze een gesprek te voeren en terug te kijken op hun belevenissen. Key is om open vragen te stellen, zodat ze over hun antwoorden moeten nadenken en zich er niet makkelijk met een ja of een nee vanaf kunnen maken. Je zult zien dat ze na een tijdje beter worden in het voeren van een gesprek, en misschien ook jou wel meer terugvragen.

4. Leer ze met problemen dealen
Leer je kind met problemen omgaan, en er zelf de verantwoordelijkheid voor te nemen. Natuurlijk ga je samen op zoek naar oplossingen, maar laat het voor een groot gedeelte over aan je kind zelf. Wat denkt hij of zij dat goed is? En waarom? Leer ze om hun gevoelens te herkennen en daar zelf iets mee te doen.

5. Geef ze verantwoordelijkheden
Als kinderen gewend zijn om huishoudelijke taken te vervullen, zullen ze het ook normaler vinden om anderen te helpen in het dagelijks leven. Laat ze weten dat je blij bent dat ze je helpen, ook al vind je het de normaalste zaak van de wereld. Waardering zorgt ervoor dat ze zich nuttig voelen en daar nieuwe energie van krijgen.

Bron: Famme