fbpx

Meltdowns na school

De juf/meester zegt dat je kind zich zo goed gedraagt op school en geen buien heeft daar, maar dat is niet wat je ervaart wanneer je hem/haar om 3 uur uit school haalt en de eerst bui zich al direct aandient. Ze hebben geen gespleten persoonlijkheid, ze hebben last van het instorten na school of een terugval na school. En volgens deskundigen is het zowel volkomen normaal als totaal iets dat we onze kinderen kunnen helpen overwinnen.

“Kinderen ervaren dit op verschillende manieren. Sommige kinderen hebben complete meltdown die zich uiten in  driftbuien of weigering van de ouderlijke aanwijzingen, terwijl anderen zich gewoon terugtrekken of een tijdje stil zijn na school, “zegt Stacy Haynes, CEO en counseling-psycholoog bij Little Hands Family Services.

Haynes legt uit dat het voor kinderen natuurlijk is dat ze hun emotionele, mentale en fysieke energie laten gaan zodra ze thuiskomen. Ze moesten tenslotte tijdens de schooldag veel zelfbeheersing tonen.

Na schooltijd is even instorten extreem gebruikelijk bij kinderen onder de 12, zegt psychotherapeut Nancy Brooks, en (gelukkig) vermindert dit naarmate kinderen meer emotionele veerkracht ontwikkelen.

Tot die tijd zijn de volgende symptomen waarschijnlijk bekend bij ouders van jonge kinderen: “Wanneer ze thuiskomen van school zullen ze emotioneel achteruit gaan,” zegt Brooks. “Ze zullen zich jonger gedragen dan hun leeftijd en zeuren, huilen, gooien driftbuien, humeurig en hebben over het algemeen een meltdown. Ze zullen eruit zien en zich gedragen alsof ze uitgeput zijn. ”

 

Hoe kan je de overgang van school naar huis makkelijker maken voor je kind?

Aan het einde van de schooldag willen de meesten van ons ouders alles over de dag weten. Maar dat is misschien wel het laatste wat een kind nodig heeft. Geef kinderen de tijd om rustig even iets te eten, en laten hun hoofd even tot rust komen. Je kan je kind een fysieke activiteit aanbieden zoals sporten, yoga of wandelen. Dit zijn geweldige releases die helpen om lichaam en geest in balans te brengen.” Huiswerk kan ook wachten en zal waarschijnlijk beter worden gedaan als het hoofd tot rust heeft kunnen komen.

Het kan ook zijn dat je kind juist even een rustmomentje nodig heeft op de bank met een boekje of een half uurtje tv kijken. Kijk wat past bij je kind om haar/haar te helpen te ontspannen en tot rust te komen.

Als ouders is het belangrijk je bewust te zijn van hoe je reageert wanneer je thuiskomt van werk, omdat kinderen ​​gedrag modelleren. Als we geïrriteerd zijn zodra we door het huis lopen, zullen onze kinderen waarschijnlijk het voorbeeld volgen.

“Ik gebruik vaak mijn autorit naar huis om te decomprimeren vanaf de dag en mezelf toe te staan ​​om ‘fris’ te zijn voor mijn familie als ik door de deur loop”, zegt Haynes, die zegt dat meditatie en yoga ouders kunnen helpen ontspannen en je dit samen kan doen met je kind.

Naarmate het schooljaar vordert kun je verwachten dat de terugval na school afneemt, zowel vanwege de toenemende volwassenheid van onze kinderen als vanwege hun aanpassing aan het nieuwe schema. Is dit niet het geval, dan is het belangrijk om eens te kijken of het schema na schooltijd misschien te vol is en er te weinig tijd is om tot rust te komen.