fbpx

Voorbij het gedrag

Als ouder herken je wellicht wel die momenten dat je kind vaker “vervelend” is. Hij/zij luistert slechter, wordt snel boos, maakt vaker ruzie met broertje(s)/zusje(s), is brutaal, of gaat juist sneller om dingen huilen….

Vaak ben je geneigd op dit gedrag te reageren door boos te worden, straf te geven, te zeggen dat je het niet okay vindt en dat je verwacht dat hij/zij zich beter gaat gedragen.

De uitdaging ligt hem erin om eens voorbij dit gedrag te kijken. Want gedrag is vaak een uiting van iets wat er van binnen plaats vindt.

Ga jezelf eens na….als je een stressvolle dag hebt gehad op je werk en je komt thuis met een knallende koppijn, moe en je hebt zorgen om iets wat een collega gezegd heeft.  Hoe reageer je dan thuis? Reageer je net zoals altijd? Of is je gedrag dan toch ook anders?

Voor kinderen is dit net zo. Ruzie met een vriend/vriendin, op je tenen moeten lopen om de lesstof aan te kunnen, gepest worden, in de pauzes vaak alleen zijn, een juf/meester met wie je het niet goed kan vinden etc.

Probeer eens in gesprek te gaan over of je zoon/dochter wel happy is? Of er dingen spelen die niet zo lekker gaan? Zijn er zorgen?
En mocht je er niet uitkomen, of mochten er dingen omhoog komen waarbij je zoon/dochter net een extra helpende hand kan gebruiken…

Voel je dan welkom om contact met mij op te nemen! Samen kunnen we kijken naar wat er speelt en wat er nodig is om te zorgen dat het weer rustiger wordt thuis en je zoon/dochter weer lekker in zijn/haar vel zit om zonder een vol hoofd met zorgen de grenzen thuis weer vrolijk op te kunnen rekken.

Want laten we eerlijk zijn, dat is toch ook gewoon een ontwikkelingstaak van kinderen om te kunnen groeien en bloeien naar zelfstandigheid??